Tuesday, April 25, 2017

Propis za poricanje vjerodostojnih hadisa

odgovorio: šejh Salih Fewzan

PITANJE:
U zadnje vrijeme su se pojavili nekvalifikovani ljudi koji poriču autentične poslanikove hadise – kao što je hadis o devinom urinu i hadis da muhu treba zagnjuriti ukoliko upadne u piće. Koji je propis za to djelo i šta vi savjetujete?

ODGOVOR:
Tako pričaju oni koji su u zabludi, kao muatezile, racionalisti i drugi, koji potvrđuju samo ono što je u skladu sa njihovim razumom – dok ono što nije u skladu sa njihovim razumom poriču. Takvi ne vjeruju u Allâhovoga Poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Oni koji vjeruju u Allâhovoga Poslanika potvrđuju sve što je on صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao. Svjedočenje da je Muhammed Allâhov poslanik znači;
1. poslušnost u onome što je on naredio,
2. potvrđivanje onoga o čemu nas je obavijestio,
3. izbjegavanje onoga što je zabranio,
4. te obožavanje Allâha isključivo na način koji je propisao.
To je značenje svjedočenja da je Muhammed Allâhov Poslanik.

Onaj koji poriče autentičan hadis Allâhovoga Poslanika jer nije u skladu sa njegovim razumom, poništio je time svoje svjedočenje da je Muhammed Allâhov poslanik. Ukoliko to učini namjerno, time je uznevjerovao, a ukoliko je neuk ili slijepi sljedbenik – treba mu to pojasniti i pojasniti mu zabludu tog govora. Nakon toga će ili učiniti pokajanje – ili će za njega važiti isti propis kao i za onoga ko poriče Allâhovoga Poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم.