Saturday, March 26, 2016

Pravilno uzimanje gusula

odgovorio: dr. Zijad Ljakić

Pitanje:
- Esselamu alejkum. Imam pitanje u vezi sa pravilnim uzimanjem gusula; naime, do sad su me učili da treba 3x isprati usta, 3x isprati nos, potrati glavu, ramena i isprati cijelo tijelo da nigdje ne ostane suho.  Međutim, kako od braće i sestara više saznajem, sada čujem da je dovoljno zanijjetiti (srcem), oprati polni organ, i zatim cijelo tijelo, tj. da je tako radio Poslanik, sallallahu alejhi we sellem. Pa ako mi možete pomoći, ne bih da radim novotarije, ali nisam sigurna ni u jedan način, da Allah oprosti, šejtan me uvijek navodi na razmišljanje da mi nije potpun/ispravan gusul. A džaba sav ibadet ako mi početni uslov, čistoća, nije ispunjen.
Da Vas Allah nagradi i upiše vam u dobra djela svaki put kada se neko okoristi vašim znanjem i savjetom.

Odgovor: 
Alejkumusselam.

Postoje dvije vrste gusula:

Prva vrsta – gusul vadžib, tj. onaj koji ispunjava šartove valjanosti gusula, tj. ispunjava dva šarta: nijet uzimanja gusula i kvašenje čitavog tijela vodom. Kod ove vrste gusula dovoljno je da se pokvasi čitavo tijelo vodom, svejedno na koji način se to radilo, odakle se počelo i kako završilo.

Druga vrsta – potpuni gusul, a to je gusul koji se uzima onako kako ga je činio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a što je pojašnjeno u vjerodostojnim hadisima od Aiše, i drugih ashaba, radijallahu anhum, a koje bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima.

Naime, način uzimanja potpunog gusula je sljedeći:
1. nijet uzimanja gusula,
2. pranje šaka,
3. otklanjanje neprijatnosti (sperme, tekućine žene i slično) sa polnog organa ili drugog mjesta,
4. pranje šaka nakon otklanjanja neprijatnosti,
5. uzimanje abdesta kao što se uzima prilikom uzimanja abdesta, s tim da je u nekim rivajetima došlo da se odgodi pranje stopala za kraj gusula,
6. pranje glave (žena nije obavezna da razvezuje pletenice nego pokvasi glavu tako da voda dođe do kože),
7. pranje čitavog tijela, mustehab je prvo desnu stranu oprati a zatim lijevu,
8. zatim se pomjeri sa mjesta i opere stopala ako ih prethodno prilikom uzimanja abdesta nije oprao.

Ovako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzimao gusul i to je potpuni oblik i način njegovog uzimanja. Ve billahi tevfik.