Monday, February 29, 2016

Novotarije koje se rade oko kaburova

odgovorio: dr. Zijad Ljakić

PITANJE:
Es selamu alejkum. Već sam Vam nekoliko puta pisala dok je bila aktuelna ova tema, ali nisam dobila odgovor. Na jednom videu koji je snimila osoba koja je prisutstvovala obilježavanju Ajvatovice vidjela sam da neki ljudi klanjaju u pravcu mezara Ajvaz dede. Koji je propis ovakvog djela? Allah vam podario svako dobro.
 
ODGOVOR:

Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Novotarije koje se čine oko kaburova učenjaci dijele na dvije vrste:

1 - Novotarije koje izvode iz vjere

2 - Novotarije koje nisu dozvoljene, ali ne izvode iz vjere.

Od primjera novotarija koje se čine oko kaburova, a koje izvode iz vjere su: činjenje sedžde umrlima u kaburovima, upućivanje dove umrlima, traženje pomoći od umrlih, traženje od umrlog ispunjavanje dunjalučkih ili ahiretskih potreba i slično, pri čemu se sve ove radnje upućuju umrlima, a ne Allahu.

Propis svih ovih radnji predstavlja veliki širk koji izvodi počinioca iz islama, jer sve ove radnje su ibadeti koje nije dozvoljeno upućivati osim Allahu, subhanehu ve te'ala. Oko ovoga nema razilaženja među učenjacima Ehlu-sunneta i na to jasno i nedvosmisleno ukazuju šerijatski tekstovi.

A od primjera novotarija koje se čine oko kaburova, a koje ne izvode iz vjere su sljedeće radnje: upućivanje dove Allahu kod kabura, klanjanje namaza Allahu prema kibli kod kabura, učenje Kur'ana kod kabura i slično, a svi ovi ibadeti se čine sa ciljem traženja bereketa u njima zbog toga što se čine baš kod kabura umrlog.

Propis ovih radnji je da su zabranjene i predstavljaju novotariju, ali ne izvode počinioca iz islama, jer se upućuju Allahu, a ne umrlom u kaburu, međutim činjenje ibadeta na ovom mjestu i na ovakav način nije propisano i vodi u veliki širk.

Prema tome, shodno ovoj podjeli novotarija koje se čine oko kaburova, onaj ko klanja namaz Allahu prema kaburu Ajvaz dede u pravcu kible smatra se počiniocem velikog grijeha i novotarije, ali ga takvo djelo ne izvodi iz islama. A ako klanja namaz Ajvaz dedi, a ne Allahu, usmjeren prema kaburu, a ne prema kibli, to je veliki širk koji izvodi iz islama, da nas Allah sačuva od toga.
Ve billahi tevfik