Wednesday, December 19, 2018

Prelazak na islam ne briše stare grijehe ukoliko se nastave činiti

odgovorio: šejh Muhammed Salih Ibn el-Usejmin

Pitanje: 
Nevjernik je prešao na islam i objašnjeni su mu vjerski obredi. On međutim nastavlja konzumirati alkohol. On sve potvrđuje i smatra da je alkohol šerijatski zabranjen, ali ga nastavlja konzumirati. Da li se njegov alkoholizam nakon prelaska na islâm piše kao grijeh zajedno sa alkoholizmom prije islama?

Odgovor:

Da. Nevjerniku koji pređe na islam i čini dobro bivaju oprošteni svi prethodni grijesi. Nastavi li međutim činiti grijehe nakon prelaska na islam, polagat će račun i za prethodne i za sadašnje grijehe. Kada on pređe na islam, Allah briše njegove grijehe vezane za širk i kufr. Nastavi li međutim činiti grijehe koje je prije činio, to mu neće biti oprošteno – jer on u stvari nije učinio pokajanje za njih.

Pitanje:
Zar islam ne briše sve prethodne grijehe?

Odgovor:

Islam briše sve prethodne grijehe ukoliko ih ne nastavi činiti. To je potvrđeno u hadisu koji bilježi Buhari:

مَنْ أَحْسَنَ فِي الإِسْلاَمِ لَمْ يُؤَاخَذْ بِمَا عَمِلَ فِي الْجَاهِلِيَّةِ، وَمَنْ أَسَاءَ فِي الإِسْلاَمِ أُخِذَ بِالأَوَّلِ وَالآخِرِ

“Ko bude činio dobro u islamu, neće biti kažnjen za ono što je činio u džahilijjetu. A onaj ko bude činio zlo u islamu, odgovarat će za sve od početka do kraja.”

On u stvari nije učinio pokajanje (za grijeh koji nastavlja činiti). Učinio je pokajanje za nevjerstvo, te će mu to biti oprošteno. On međutim nastavlja konzumirati alkohol, tako da taj grijeh ostaje.