Monday, December 24, 2018

Ništa nije ravno znanju ukoliko je namjera ispravna

autor: šejh Salih Ibn el-Usejmin

Šta je bolje; znanje ili džihad na Allahovom putu? Znanje je samo po sebi bolje od džihada na Allahovom putu. Svi ljudi su u potrebi za znanjem. Imam Ahmad je rekao:

“Ništa nije ravno znanju ukoliko je namjera ispravna.”

Džihad nikada ne može biti obavezan svima, jer je Uzvišeni Allah rekao:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

“Svi vjernici ne trebaju ići u boj. Neka se po nekoliko njih iz svake zajednice potrudi da se upute u vjerske nauke i neka opominju svoj narod kada mu se vrate, da bi se Allâha pobojali.” (9:122)

Da je džihad svima bio obavezan, svi muslimani bi bili dužni ići u boj.

Sve međutim ovisi o osobi i vremenu. Jednoj osobi može biti bolje da se bori – dok drugoj može biti bolje da studira. Osobi koja je hrabra, jaka i zdrava – a nije posebno pametna – bolje je da se bori. To je prikladnije za takvu osobu. A ukoliko je neko pametan, ima dobro pamćenje i dobro argumentuje – bolje mu je da studira. To ovisi o osobi.

Što se vremena tiče, ukoliko živimo u vremenu u kojem je učenjaka mnogo, a granice su u potrebi za ljudima koji će ih čuvati, bolje je boriti se. A ukoliko živimo u vremenu u kojem je rašireno neznanje a novotarije su očigledne i uobičajene u društvu, znanje je bolje. Tri stvari dodatno naglašavaju znanje:

1 – Raširene novotarije i njihovo zlo

2 – Fetve bez znanja

3 – Česte rasprave o raznim temama bez znanja

Ukoliko nije moguće utvrditi šta preteže na vagi, znanje je bolje.