Thursday, December 28, 2017

Razlozi jaza između roditelja i djece

odgovorio: šejh Salih Fewzan

PITANJE: 
Danas postoji jaz između neke djece i njihovih roditelja. Koji su uzroci tome i kako to treba tretirati?

ODGOVOR:
Mnogo je uzroka, a jedan od njih je loš odgoj. Otac zanemari djecu, pa mu djeca postanu neposlušna i buntovna. Da ih je kontrolisao i odgajao navikavajući ih od djetinjstva, djeca mu ne bi izmakla.

Drugi uzrok je loše društvo. Ukoliko se dijete druži sa djecom koja nemaju lijepe manire, ona će uticati na njega. Društvo ima uticaj, pogotovo na male sa nezrelim razumima. Na isti način kao što roditelji odgajaju svoju djecu sa lijepim osobinama, oni ih trebaju spriječiti da imaju loše društvo koje ih uništava.

Treći razlog je televizija koju gledaju u kući – i sva golotinja i nepristojna djela koja se na njemu mogu vidjeti. To takođe prouzrokuje da dijete okrene leđa svojim roditeljima. Djeca žele oponašati one koje gledaju, a ne žele biti poslušna svojim roditeljima. Roditelji moraju biti svjesni ovoga kada su u pitanju njihova djeca.

Četvrti razlog je nemarnost očeva po pitanju odlaska njihove djece na namaze. Allâhov poslanik ﷺ je rekao: “Naredite svojoj djeci da klanjaju kada im bude sedam godina, a udarite ih zbog toga kada im bude deset godina i odvojite ih u njihovim krevetima.” (hadis bilježi Ebu Davud)

Uzvišeni Allah je rekao:

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا

“Naredi porodici svojoj da obavlja namaz i ustraj u tome!” (20:132)

Roditeljima je dakle obavezno da budu svjesni ovih stvari po pitanju njihove djece. Ne treba olako gledati na stvari na početku – a kasnije željeti da bude odlučan. To ne ide. Ukoliko je međutim odlučan od samoga početka i navikne ih na to, kasnije će ih biti lako odgajati. Roditelji trebaju obratiti pažnju na ovo. Otac je pastir, i odgovoran je za svoje stado. Isto važi i za majku. I ona je odgovorna za svoje stado, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
“Svi ste vi pastiri, i svi ste odgovorni za svoje stado!” (Buhari i Muslim)