Saturday, June 11, 2016

Šejh Salih Fewzan o Ramazanu

Čestitam vam na dolasku ovoga blagoslovljenoga mjeseca; mjeseca Ramazana:

u kojem je počelo objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.” (2:185)

Ovo je mjesec u kojem je Allah obavezao muslimane da ga poste, i učinio ga je jednim od stubova islama. Ovo je mjesec u kojem je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci, a to je Lejletul-Kadr. Ovo je mjesec u kojem (su ljudi) u džamijama– Allahovim kućama – zaokupirani ibadetom, čitanjem Kur’ana i teravijom, a na svim mjestima su obasjani svjetlima – prihvatajući ovaj blagoslovljeni mjesec u nadi za dobrima i berićetima koja je Allah u njemu obećao.

Allahov poslanik, sallallahu alejhi we sellem je na zadnjoj džumi mjeseca Ša`bâna rekao:

Ljudi, stiže vam veličanstveni mjesec, mjesec berićeta…

i spomenuo njegova mnoga dobra i berićete – kao što se spominje u hadisu Selmana.

To je dakle veličanstveni mjesec, i treba ga dočekati uz radost i sreću zbog Allâhove darežljivosti i milosti. Uzvišeni Allahje rekao:

Reci: “Zbog Allahove blagodarnosti i milosti – eto, zbog toga neka se raduju; to je bolje od onoga što gomilaju.” (10:58)

Muslimani se raduju približavanju ovoga mjeseca, nadajući se dobrima koja je Allah u njemu obećao i ispunjavaju ga dobrim djelima, učenjem Kur’ana, obavljanjem teravije i noćnog namaza tokom zadnjega dijela noći – te mnogim drugim dobrim djelima, kao što je udjeljivanje sadake, dobročinstvo, hranjenje postačâ i druge vrste dobrih djela.