Saturday, August 24, 2019

Kako roditelj podučava svoju djecu Tevhidu?

odgovorio: šejh Muhamed Salih Ibn Usejmin

Pitanje: Kako roditelj podučava svoju djecu Tevidu?

Odgovor: Roditelj ih treba podučavati Tevhidu kao što ih podučava svim ostalim vjerskim pitanjima. U najbolje što postoji o ovoj temi spada knjiga “Tri osnovna temelja” od šejha Muhammeda ibn AbdulVehhaba. Mnogo je dobro da je oni nauče napamet, i da im se ona objasni na prikladan način koji oni razumiju i shvataju. Knjiga je zasnovana na pitanjima i odgovorima na jasan i jednostavan način – i bez komplikacija.

Nakon toga im on pokazuje Allâhovu objavu – da bi se praktikovao sadržaj ove male knjige. Primjer toga je sunce. Ko je stvorio sunce, mjesec, zvijezde, noć i dan? Allâh. Allâh je stvorio sve to. Na taj način će dijete piti sa izvora prirodnoga instinkta. Čovjek je stvoren i sklon obožavanju samo Allâha.

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

مَا مِنْ مَوْلُودٍ إِلاَّ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ وَيُنَصِّرَانِهِ وَيُمَجِّسَانِهِ

“Svako dijete se rodi sa fitrom (prirodnim instinktom). Nakon toga ga njegovi roditelji učine jevrejom, kršćaninom, ili vatropoklonikom.” (Muslim 2658)

Roditelj takođe treba naučiti dijete da uzima abdest. Oni se trebaju učiti da praktikuju uzimanje abdesta. Roditelj treba pred djecom uzimati abdest. Isto važi za namaz. On može Allâha تعالى moliti za pomoć, i da ih On عز وجل uputi.

Pored toga roditelj treba izbjegavati sve riječi koje nisu u skladu sa lijepim ponašanjem i sva zabranjena djela kada je u prisustvu djece. Ne treba ih navikavati na laž, prevaru ili loše ponašanje, pa makar on i sam posjedovao ove osobine. Ako puši, ne treba pred njima pušiti. U protivnome će se oni navići na pušenje, i olako gledati na to.

Roditelj treba znati da svaka glava kuće ima odgovornost za one koji u njoj žive.

Allâh تبارك وتعالى je rekao:

قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ

“Sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti.” (66:6)

Mi ih ne štitimo od Vatre ukoliko ih ne navikavamo na dobra djela, a na izbjegavanje grijeha. Allâhov poslanik  صلى الله عليه وسلم je to naglasio i rekao:

الرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِهِ وَهْوَ مَسْئُولٌ وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ

“Muškarac je čuvar svoje porodice i snosi odgovornost za nju.” (al-Bukharî 5188)

Roditelj treba znati da je pravednost djeteta od lične koristi njemu i na dunjaluku i na âkhiretu. Pravedno dijete je najbliže svojim roditeljima:

إِذَا مَاتَ الإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلاَّ مِنْ ثَلاَثَةٍ إِلاَّ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

“Kada čovjek umre, prestaju njegova djela, osim u tri slučaja: trajna sadaqah, znanje kojime se drugi okorištavaju ili pravedan sin koji moli za njega.” (Muslim 1631)

Molimo Allâha da nam On pomogne da ispunimo naše odgovornosti.