Tuesday, July 2, 2019

Da li ostajanje žene u kući čini pola društva neproduktivnim i beskorisnim



Pitanje: 
Kakvo je vaše mišljenje o onome koji kaže da je islam, naređujući ženi da ostane u kući, lišio zajednicu ženinog rada i djelovanja, ostavivši tako njenu polovicu neiskorištenom i neupotrijebljenom?

Odgovor:

El-hamdulillah…

Prvo: Smatramo nemogućim da takve riječi izrekne vjernik, koji vjeruje da je Kur’an Allahov govor, istina od Njega, i da je On Uzvišeni u njemu naredio vjernicima da izvršavaju ono što će im koristiti i čime će ostvariti svoju sreću i na ovom i na onom svijetu, jer Uzvišeni Allah, obraćajući se majkama vjernika, koje su najčasnije žene, a također i ostalim vjernicama ummeta koje ih u tome slijede, kaže: ”I u svojim kućama boravite“ (El-Ahzab, 33)  Nemoguće je da se Allahovom propisu i naredbi suprotstavi osim licemjer, nevjernik ili veliki neznalica opsjednut šubhama i strastima, pa je u stanju da svoje lično mišljenje pretpostavi Allahovom govoru, i još misli da pravilno i lijepo postupa.

Drugo:  Ako pogledamo stanje u kojem se nalaze islamske države, mnogo ćemo se začuditi pojavi ove propagande i onih koji se svim srcem zalažu za nju. Razlog tome je njeno prihvatanje od strane onih zajednica i društava kod kojih je razvoj privrede, industrije, zemljoradnje, kao i ostalih životnih pitanja, zakočen i zbog nemogućnosti da nađu muškarce koji će obavljati te funkcije i poslove, onda su se okrenuli ženi i pozvali je da izađe iz svoje kuće i radi njoj odgovarajuće poslove. Ovaj govor, uz određene uvjete i odrednice, donekle može biti i prihvaćen, ali interesantno je na koji način se ova propaganda raširila i postala prihvaćena u mjestima(državama) koje imaju problem nezaposlenosti, gdje milioni muškaraca ne mogu da nađu posao? I još pored svega toga, žena izađe iz svoje kuće i tim istim muškarcima postane konkurencija u poslu, što još više poveća i umnogostruči problem nezaposlenosti. I onda se pojave ovi sa svojom tvrdnjom da ostajanje žene u njenoj kući čini pola društva neproduktivnim i beskorisnim!!!!!

Njima treba reći: Koji to posao biva obustavljen i onemogućen ostankom žene u njenoj kući, a vi, istovremeno, u većini slučajeva, niste u stanju ni sebi ni svojim sinovima naći posao, osim uz mito, preko veze ili protekcije. Sama nezaposlenost od koje pati većina islamskih država, ako ne i sve, govori o neispravnosti ove propagande i lažima onih koji se zalažu za nju.

Treće: Ostanak, odnosno boravak žene u njenoj kući, ni u kom slučaju ne sprečava ženu da radi, već naprotiv, oslobađa je od te vrste posla i daje joj prostor za najbolji i najveličanstveniji posao: da odgaja generacije i podiže muškarce ummeta, jer žena, kao majka, rađa i odgaja islamske učenjake, mudžahide, daije, izumitelje, vođe, doktore, inžinjere, odgajatelje itd., pa kako onda ovaj vid rada može biti neproduktivan i beskoristan i ima li boljeg posla za ženu od ovog!
Koja je to najvažnija uloga za jednu ženu i može li se uopće porediti korist koju zajednica i društvo ubiru onda kada ona upotpunjava ulogu ”glave porodice” (u kontekstu odgoja generacija) i onda kada žena obavlja neke druge, sporedne, marginalne poslove koje obavlja van svoje kuće, kao stjuardesa, sekretarica, trgovački predstavnik-komercijalista. Praksa je potvrdila da izlazak žene iz njene kuće donosi više negativnih posljedica nego eventualnih koristi, a neke od njih su:

1- Djeci je uskraćena ljubav, pažnja i odgoj. Posao koji žena radi van svoje kuće, u većini slučajeva bolje mogu obavljati muškarci, a pored toga, ona u svojoj kući ostavlja upražnjeno mjesto koje niko ne može nadomjestiti, što će se nesumnjivo odraziti na njene ukućane: supruga i djecu.
Bivši predsjednik Sovjetskog saveza rekao je: “Žena učestvuje u naučnom radu i istraživanjima, u proizvodnji, uslužnim djelatnostima, umjetničkom i inovatorskom radu, tako da nema vremena ispuniti svoje svakodnevne kućne obaveze, odgajati djecu i uspostaviti jednu lijepu i prijatnu kućnu atmosferu.“ A zatim nastavlja: ”Otkrili smo da većina naših problema vezanih za ponašanje djece i omladine, kao i onih koji se odnose na naš društveni entuzijazam, našu opću kulturu i obrazovanost, razvoj i proizvodnju, dolazi zbog narušenih porodičnih veza. A sve je to prirodan ishod našeg upornog nastojanja, ”politički usmjerenog i podržanog”, o potrebi izjednačavanja spolova.

2- Dugotrajni boravak na poslu izvan njene kuće, izlaže ženu raznim bolestima. Na naučnom skupu doktora održanom u Njemačkoj, glavni doktor ženske bolnice dr. Kelin rekao je: “Statistike pokazuju da svaka osma žena, koja je u radnom odnosu, boluje od neke bolesti srca i krvotoka.“ Po njegovom mišljenju, razlog tome je u prevelikoj iscrpljenosti i umoru zaposlene žene, koji je za nju neprirodan. Također, shodno statistikama, razlog ženskih bolesti koje prouzrokuju spontani pobačaj ili prijevremeni porod leži u predugom stajanju, sjedenju u previjenom položaju za radnim stolom ili nošenju tereta, dodajući tome još i otečenost stomaka i nogu i bolesti koje dovode do raznih deformiteta. Nadalje, 40% zaposlenih žena u SAD-u, 60% u Švedskoj, 30% u Njemačkoj, a 28% u bivšem Sovjetskom savezu, pati od nervne napetosti i duševne uznemirenosti, a čak 76% sredstava za smirenje se troši na njih.

3- Posao koji obavlja i sam izlazak iz kuće, kontakti sa radnim kolegicama ili kolegama, nadređenim osobama, kao i pritisak i nervoza koje nekad prouzrokuje i sam posao, utječu na ženinu psihu i karakter, što ostavlja duboke tragove na njeno ponašanje i postupke, pa ona velikim dijelom gubi svoju smirenost i uravnoteženost. Sve to, opet, direktno utječe na njenu djecu, muža i porodicu. Nije nepoznato da, nakon što je čitav dan provela na poslu, majka dolazi kući sva umorna, iscrpljena i napeta, što naravno utječe na njen odnos prema djeci i dovodi do toga da se ona prema njima ophodi ljutito i nervozno.

4- Rad žene nije ekonomski opravdan i isplativ! 23. decembra 1985. godine, grupa doktora pedijatara, predala je dopis doktoru Atifu Abidu, predsjedavajućem vijeća ministara, u kojem ga mole da pomogne egipatskim majkama u izvršavanju njihove najvažnije zadaće i uloge, koja se ogleda u čuvanju djece i zdravom i ispravnom odgoju…. i između ostalog, s ciljem zaštite egipatske ekonomije od rasipanja budžetskih sredstava na uvoz vještačkog mlijeka. Također, 21. marta 1987. godine, direktor državnog sektora za proizvodnju i obradu materijala i tkanine u Egiptu, izdao je naredbu kojom zabranjuje ženama rad u 30 firmi koje sa bave ovim poslom, a u svojoj odluci, kako kaže, rukovodio se činjenicom da zaposlena žena ostvari tek oko 20% profita koji ostvari jedan muškarac. Pa u čemu se onda ogleda ta ekonomska korist dobivena ženinim radom?

5- Upošljavanje žena bez određenih normi i pravila, uveliko utječe na povećanje nezaposlenosti. Dodamo li negativnostima i štetama proizašlim iz ove činjenice visok procenat nezaposlenosti među mladićima u čemu, zasigurno, zapošljavanje žene ima svoga udjela, čiji negativan utjecaj, u našem društvu, više pogađa muškarce nego žene, kao i duševne, društvene i sigurnosne probleme, zapanjeno ćemo stati pred upornim nastojanjima i zahtjevima za upošljavanjem žene. Iskustvo i praksa sa Zapada potvrdili su da upošljavanje žene nije donijelo nikakve pozitivne rezultate čemu svjedoči njihov povratak svojim kućama. U istraživanjima koje su 17. jula 1991. godine objavile zapadne novinske agencije stoji da je u posljednje dvije godine u državi Washington stotine žena napustilo svoje poslove i vratilo se kućama. Organizacija ”Majka”, osnovana 1938. godine u SAD-u, objelodanila je podatak da se više od 15 hiljada žena pridružilo njihovoj organizaciji zatraživši pomoć, nakon što su dobrovoljno napustile svoje poslove. U anketi objavljenoj u časopisu ”Mari Kir”, koju je, 1990. godine u Francuskoj, agencija za istraživanje tržišta provela na 2,5 miliona djevojaka, stoji da 90% njih želi da se vrati svojim kućama i to zbog stalne napetosti na poslu i nemogućnosti da budu zajedno sa svojim muževima i djecom osim naveče uz večeru. Sve ove spomenute negativnosti, kao i mnoge druge koje nismo spomenuli, jasno pokazuju da svrha propagande kojom se zagovara zapošljavanje žene nije ekonomska niti društvena korist, već njeni zagovarači, pod plaštom te iste propagande, skrivaju svoje prave namjere i ciljeve.

Molimo Uzvišenog Allaha da popravi stanje muslimana i odbije spletke i smutnje prevaranata, a Uzvišeni Allah sve najbolje zna.