Wednesday, August 26, 2015

Hidžab – svrha i uvjeti ispravnog pokrivanja i savjeti sestrama

Zašto hidžab?

Ovo je dobro pitanje na koje postoji divan odgovor! Allah nam je naredio izvršavanje svega što je dobro za nas i zabranio nam izvršavanje svega što je loše za nas. Allah naređuje svakoj ženi muslimanki da se pokrije kada izlazi iz sigurnosti svoje kuće i kada je u prisutnosti muškaraca koji su joj strani.

Znači, pokrivanje je izvor velikog dobra za tebe – ženo muslimanko – iz mnogih razloga. Neki od tih razloga su:

1. Stičes Allahovo zadovoljstvo. Pokoravaš se naredbama tvoga Gospodara pokrivajući se i time možes očekivati velike nagrade za uzvrat.

2. Hidžab je Allahova zaštita tvoje prirodne ljepote. Previše si dragocjena da bi se “reklamirala” svakom muškarcu.

3. Hidzab je Allahovo očuvanje tvoje čestitosti.

4. Allah čisti tvoje srce i misao kroz pokrivanje.

5. Allah kroz tvoj Hidžab uljepšava tvoj vanjski i unutarnji izgled. S vana tvoj hidzab reflektira nevinost, čistoću, skromnost, stidljivost, mir, zadovoljstvo i pokornost tvome Gospodaru. Iznutra kultiviraš isto…

6. Allah kroz tvoj hidžab daje definiciju tvojoj ženstvenosti. Ti si žena koja poštuje samu sebe. Allah hoće da te drugi poštuju, ali isto tako moraš i samu sebe da poštuješ.

7. Allah kroz hidžab uzdiže tvoj ponos. Kada te stran muškarac pogleda, on te poštuje jer vidi da poštujes samu sebe.

8. Allah štiti tvoju čast kroz pokrivanje. Muškarci te ne gledaju, ne prilaze ti i ne razgovaraju sa tobom na senzualan način. Naprotiv, oni te visoko uzdižu i to samo kroz jedan njihov pogled.

9.  Allah želi da sačuva tvoju ljepotu samo za jednog muškarca – tvoga muža.

10. Allah ti pomaže u uživanju uspješnog braka kroz pokrivanje. Zbog toga što rezerviraš svoju ljepotu samo za svoga muža, njegova ljubav prema tebi raste, on te više i više cijeni i poštuje.Tako da tvoj hidžab vodi prema uspješnom i dugotrajnom braku.

11.  Allah dovodi do mira i stabiliteta u društvu – kroz tvoj hidžab! Da, ovo je zaista tačno! Muškarci ne dovode društvo u propast kroz ilegalne (vanbračne) veze, jer ih pogled na tebe – zeno muslimanko – smiruje. Kada te pogleda, uškarac se osjeća smireno, a ne kao da je stavljen na kušnju. Znači žena muslimanka koja se pokriva je počasćena, a ne obečašćena, časna, a ne ponižena, oslobođena, a ne zarobljena, čista, a ne uprljana, nezavisna, a ne rob, zaštićena, a ne prepuštena samoj sebi, poštovana, a ne ismijavana, sigurna, a ne nesigurna, pokorna, a ne velika griješnica, zastićeni biser, a ne gledana kao prostitutka…

Draga sestro muslimanko! Pođi prema kapijama Dženneta! Ispuni svoje obaveze prema Allahu, obuci svoj ukras – svoj hidžab, i požuri prema Džennetu radeći samo dobro. Dosad se sigurno slažes da pokrivanje sadrži puno beneficija – mora biti – jer Allah nam naređuje samo ono što je dobro…

Njih nagrada u Gospodara njihova čeka: edenski vrtovi kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti; Allah će biti njima zadovoljan, a i oni će Njime biti zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga.” (Sura Al-Bayyinah, 8)

Koji su uvjeti islamskog hidžaba, propisnog oblačenja?

- da pokriva cijelo tijelo žene. Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Žena je avret” tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi.

- da sam hidžab, odjeća žene, ne bude ukrašena, nakinđurena, izazovnih boja koje privlače poglede muškaraca. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “… i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je očevidno (vanjsko) “.

- da hidžab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela;

- da hidžab bude širok i prostran kako ne bi ocrtavao dijelove tijela;

- da hidžab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a. s. kaže: “Koja god se žena namiriše, pa prođe pokraj ljudi i ovi osjete njezin miris postaje za njih kao ona koja je nemoral počinila”.

- da hidžab ne sliči odjeći muškarca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo čovjeka koji oblači žensku odjeću i ženu koja oblači mušku odjeću. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: “Tri osobe neće ući a Džennet niti će Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolićena žena koja se poistovjećuje s ljudima (tj. oblači mušku odjeću) i čovjek koji ne vodi računa o moralu svoje porodice.”

- da hidžab ne sliči odjeći nemuslimanki, jer Allahov Poslanik a.s. veli: “Ko se poistovijeti s jednim narodom on je od njih (tj. pripada njima).” Ovaj hadis prenosi Ahmed.

- da hidžab ne bude od odjeće kojom se želi isticanje među ljudima, svejedno bila to odjeća skupocjena pa se oblači iz ponosa ili pak bezvrijedna, loša i pokrpana, pa se oblači radi isticanja zuhda, pokornosti odn. poniznosti, ili dvoličnjaštva.

Da li je nošenje hidžaba ibadet, pokornost Allahu?

Da, nošenje hidžaba je ibadet, jer se time odaziva naredbi Uzvišenog Allaha dž.š. koji u Kur'anu kaže: “O, Vjerovjesniče! Reci ženama i kćerkama svojim i ženama vjernika neka spuste niza se ogrtače (haljine) svoje”.

Šta nije hidžab?

Znači, šerijatski hidžab ne može biti široka duga tunika, prvo jer tunika u osnovi nije hidžab (džilbab) a drugo jer se nošenjem tunike ne ispunjava većina šartova hidžaba poput toga da hidžab nije sam po sebi ukras (a tunika je ukras sama po sebi), da hidžab bude širok i da ne oslikava izgled tijela (a tunika je obično uska i opisuje grudi i kukove, ili je od materijala koji se lijepi uz tijelo), da hidžab ne liči odjeći muškarca (a tunika liči odjeći muškaraca jer oni nose duge košulje do koljena, što je običaj u mnogim muslimanskim zemljama) i da hidžab obuhavata čitavo tijelo (a tunika ne obuhvata čitavo tijelo).

A nošenje pantalona, svejedno bile široke ili uske samim time što razdvajaju jednu nogu od druge, a koje su same po sebi muška odjeća, potpada pod hadis u kojem se proklinju žene koje oponašaju muškarce, te ženi nije dozvoljeno da ih nosi osim ispod hidžaba.

Savjeti sestrama koje hoće da se pokriju

Ženi koja je odlučila da stavi hidžab upućujemo nekoliko savjeta:

Da se pokaje za neposlušnost Uzvišenom Gospodaru zbog odgađanja pokrivanja.
Da popravi svoj nijjet – odluku za pokrivanje; da bude samo radi Allaha Uzvišenog.
Da nauči propise vezane za hidžab, kako to njeno pokrivanje ne bi bilo nepropisno. (Ovdje se pravi velika greška kod pokrivanja, mnoge muslimanke se pokrivaju shodno tradicionalnom viđenju hidžaba, druge se pokrivaju kroz modernističko viđenje hidžaba, a zanemaruju se temeljni propisi islama po pitanju nošnje hidžaba, a koje smo pobrojali iznad).
Da obara pogled i da taj hidžab bude kompletan, a ne samo da se pokrije, a da ostala djela (poput pušenja cigareta, gledanje svega i svačega na TV, internetu ili u svakodnevnom životu, ružnog govora, gibeta….) budu svakodnevnica.
Da se osjeća ponosnom što je stavila svoju krunu i neka bude ustrajna.
Da druge sestre opominje na propise hidžaba.